Styczniowa nowość: Insulinooporność. 80 przepisów na pyszne i zdrowe dania
Co to znaczy, że insulinooporność stanowi sygnał alarmowy dla organizmu?
Jakie badania trzeba wykonać, gdy pojawia się jej podejrzenie?
Czy można ją pokonać dietą?
Jeśli zauważasz u siebie niepokojące objawy, takie jak nadmierne zmęczenie, senność po posiłkach, ciągłe pragnienie lub obniżona odporność, a w twojej rodzinie były przypadki cukrzycy, warto sprawdzić, czy nie cierpisz na insulinooporność.
Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne, które początkowo daje niejednoznaczne objawy, ale nieleczona może doprowadzić do poważnych konsekwencji - zachorowania na cukrzycę, choroby serca, nadciśnienie.
W tej książce autorka, doświadczona dietetyczka, w przystępny sposób wyjaśnia, jak powstaje insulinooporność i odpowiada na pytanie, czy można jej zaradzić. Przedstawia prosty plan działania, obejmujący komponowanie zdrowych posiłków, zmiany stylu życia, takie jak zwiększenie aktywności fizycznej i nauka relaksowania się, a także potrzebną suplementację.
Część teoretyczną uzupełniają atrakcyjne i różnorodne przepisy na śniadania, obiady, kolacje, a nawet desery, które pokazują, że zdrowe jedzenie może być smaczne, sycące i proste w przygotowaniu.
Monika Krasa – dyplomowana dietetyczka kliniczna. Jest dietetykiem polecanym przez Fundację Insulinooporność. W swojej pracy działa holistycznie, łącząc wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii. Prowadzi własną poradnię i stronę internetową dietozalezni.pl. Zdrowe żywienie i gotowanie to jej pasja.