ARONIA. UZDRAWIAJĄCA MOC - wspaniałe właściwości niepozornego owocu
Klaudia Kierzkowska: Kiedy i jak zrodził się pomysł napisania książki? Co było taką iskierką, która rozpaliła w pani tę chęć i ciekawość?
Agata Lewandowska: Od 2022 roku wspólnie z wydawnictwem RM pracujemy nad serią książek – monografii, poświęconych szczególnie wartościowym żywieniowo produktom spożywczym. W ramach tej serii powstały między innymi książki o kurkumie, czosnku, pokrzywie czy czarnym bzie. W przygotowaniu są też następne. Kiedy wspólnie z wydawnictwem ustaliśmy listę produktów, które warto by było ująć w naszej serii, uznałam, że aronia koniecznie musi się tam znaleźć – w końcu jest jednym z najzdrowszych owoców świata! Ważne dla mnie było też to, że owoc ten rośnie u nas (w przeciwieństwie do wielu innych, znacznie popularniejszych prozdrowotnych produktów) i przydałoby mu się trochę promocji.
Aronia nie jest owocem, który cieszy się szczególną popularnością. Czas na zmiany? Jakie właściwości skrywa w sobie aronia?
Zdecydowanie czas na zmiany i wiem, że producenci aronii robią co mogą, by owoc ten rozpropagować szerzej w naszym kraju. O właściwościach można długo opowiadać – dlatego powstała ta książka, a rozdział o właściwościach prozdrowotnych tego owocu jest naprawdę długi. Oczywiście wszystkie informacje zawarte w książce są oparte na publikacjach naukowych. Muszę przyznać, że literatura, z której korzystałam, była bardzo obszerna i sporo czasu zajęło mi wybranie najważniejszych informacji i opisanie ich możliwie przystępnym językiem, tak by osoba czytająca dostała pigułkę skondensowanej, aktualnej wiedzy.
Zapewne wiele kobiet zada sobie w tym momencie pytanie, czy aronia korzystnie wpływa na stan i kondycję naszej skóry?
Oczywiście! Wiąże się to właśnie między innymi z jej zdolnościami przeciwutleniającymi, a konkretnie z wymiataniem wolnych rodników. Owoc ten zawiera też witaminę C, która poza zmiataniem wolnych rodników wpływa na produkcję kolagenu – niezmiernie ważnego dla regeneracji skóry. Aronia będzie działać przeciwstarzeniowo nie tylko na skórę, ale także na oczy czy… mózg. Oczywiście nie wystarczy jeść garści aronii dziennie, by „odhaczyć” dietę przeciwstarzeniową – na nasz wygląd i tempo starzenia wpływa bowiem wiele czynników (żywieniowych i pozażywieniowych). Jednak jest to na pewno dobry, warty wprowadzenia nawyk, który przybliży nas do celu.
A odporność? Aronia korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy?
Oczywiście. Owoce aronii zawierają składniki, które w naturalny sposób wspierają pracę układu odpornościowego. Aronię bardzo „lubią” także nasze dobre bakterie jelitowe, a jak wiadomo – odporność zaczyna się w jelitach i mikrobiota jelitowa ma bardzo duży udział w zachowaniu układu odpornościowego w dobrej kondycji. Warto jednak rozwiać popularny mit, że jedzenie owoców podnosi odporność i skutecznie zapobiega zachorowaniu np. na sezonowe infekcje. Witaminy i składniki bioaktywne owoców nie tyle „podnoszą” odporność, co pomagają wyrównywać niedobory odporności (powstające z różnych przyczyn żywieniowych i pozażywieniowych). Odporność zależy od wielu czynników i ma na nią wpływ całokształt naszej diety (w tym m.in. podaż białka, odpowiedniego rodzaju tłuszczu, witamin czy składników mineralnych, a także ogólna ilość codziennie spożywanego jedzenia, dbałość o jelita i ich mikrobiotę). Nie jest to niestety tak proste, że wystarczy codziennie jeść owoce i mamy gwarancję, że zimą nie złapiemy żadnej infekcji. Jedzenie owoców jagodowych jest nawykiem ważnym z punktu widzenia dbania o zdrowie, jednak jest to tylko jedna z wielu cegiełek, które codziennie dokładamy do budowania naszej odporności.
Fragment wywiadu z Agatą Lewandowską opublikowanego na łamach Hello Zdrowie. Cały wywiad dostępny tutaj.